013 / MUSEE MUSEUM, 4 images to introduce a new project

Het project wil net als de 2 vorige projecten, platform n.01 (de la résistance) en Propositions pour un monument (platform n.02), op zoek gaan naar een interdisciplinaire samenwerking en een participatieve inmenging van externen binnen een artistiek proces, om op die manier tot een ontwerp of esthetiek te komen die voorbij gaat aan die van de kunstenaar alleen. Het wil mensen van allerlei slag betrekken in een artistieke bekommernis, zoals het platform waarbinnen beeld zich manifesteert.


‘Misschien zal een kunstenaar die zo geheel vrij is van esthetische bekommernissen en zo zeer in beslag genomen wordt door energie, erin slagen de KUNST en het VOLK opnieuw te verzoenen.’ (uit Méditations esthétiques - Les Peintres Cubistes van Guillaume Apollinaire, uitgegeven bij Eugène Figuière, Parijs 1913)

MUSEE MUSEUM is een denkbeeldig museum in een wijk, waarbij de woningen gezien worden als de archiefkelders en de bewoners als de archivarissen van het museum. MUSEE MUSEUM is een experimenteel ontmoetingsplatform waar beelden uit de privé een hernieuwde aandacht krijgen die leiden tot dialoog, experiment en uiteindelijk tot de publicatie MUSEE MUSEUM, geïnspireerd door Le Musée Imaginaire van André Malraux.


Het project vertrekt vanuit de ambitie om het boek ‘Le Musée Imaginaire’ van André Malraux gedeeltelijk te hernemen en te herdenken; de reenactment van het boek. Binnen de interpretatie van ‘Le Musée Imaginaire’ willen we bijzondere aandacht hebben voor; de mentale museale ervaring, de verzameling van beelden die als belangrijk worden beschouwd, de dialoog rond deze beelden, en de visuele activiteit van het tot stand komen van een artistiek product, de publicatie MUSEE MUSEUM.


André Malraux trachtte aan de hand van ‘Le Musée Imaginaire’ zijn passie voor de beeldende kunsten te delen met een zo breed mogelijk publiek. Ook MUSEE MUSEUM vertrekt voor een groot stuk uit de liefde voor, en de wens om in de vorm van een ontmoeting en dialoog te spreken over de fysieke aanwezigheid van het beeld aan de muur, op de vloer, aan het plafond, in de kast, op de tafel, in het boek… Het beeld dat uit tal van digitale of andere archieven uitgekozen wordt om een prominente plaats te krijgen op een specifieke plek. Het project zou in die zin gezien kunnen worden als een zoektocht naar de actuele waarde van het fysieke beeld in de privé. Samen met bewoners van een specifieke plek willen we met het interdisciplinair team een visuele dialoog aangaan over dergelijke belangrijk gemaakte beelden.

Een samenwerking tussen Roel Kerkhofs (initiator), Stéphane Damsin (architect), Eva Moulaert en Marie Sledsens (grafisch ontwerpers), Laura Herman (schrijver) en de bewoners (archivarissen) rondom ZSenne.

4/08 – 31/08/2014

in ZSenne

Anneessensstraat 2

1000 Brussel

afbeelding 01 / De imposante ingang van het gelijknamige en voormalige Spoorwegmuseum, in de grote hal van het

Noordstation van Brussel.

afbeelding 02 / Een losstaande toegangsdeur, in de as van de hoofdingang van de katholieke kerk Nossa Senhora do

Rosario dos Pretos, in Salvador de Bahia, Brazilië.

afbeelding 03 / Voormalig Frans minister van cultuur en onderwijs, André Malraux, selecteert en beoordeelt de beelden voor zijn boek Le Musée Imaginaire, voor het eerst uitgegeven in 1952.

afbeelding 04 / Een fragment uit de mémoires van Annemarie Sauzeau Boetti, ‘Alighiero e Boetti, Shaman-Showman, 2003, Verlag der Buchhandlung Walter König, Köln.

livepage.apple.comlivepage.apple.comlivepage.apple.com013_2.html
BACK013_2.html
livepage.apple.comlivepage.apple.comlivepage.apple.com013_2.html
BACK013_2.html

Roel Kerkhofs
rue Jules van Praetstraat
25 Bruxelles 1000 Brussel
gsm.  0032 (0)473 411 608
kerkhofs.roel@gmail.com

teacher at Sint-Lucas Ghent
atelier Mixed Media
mailto:kerkhofs.roel@gmail.commailto:kerkhofs.roel@gmail.comhttp://www.lucamixedmediagent.be/shapeimage_6_link_0shapeimage_6_link_1shapeimage_6_link_2

HIER HET BEELD VAN ANDRE MALRAUX IN ZIJN LEEFRUIMTE TEMIDDEN VAN ALLE AFBEELDINGEN DIE HIJ GRAAG IN ZIJN BOEK ‘LE MUSEE IMAGINAIRE’ WIL ONDERBRENGEN. JE VINDT DE AFBEELDING GEMAKKELIJK TERUG OP HET INTERNET MAAR IS AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD EN DAARDOOR ONMOGELIJK OP DEZE PAGINA ZICHTBAAR TE MAKEN. OOK AL WAS HET DE BEDOELING VAN ANDRE MALRAUX OM KUNST DICHTER BIJ HET VOLK TE BRENGEN. MAAR DUIDELIJK NIET VOOR NIETS.